
HET VERHAAL
​
Hollywood, 1949. Het leven van Frieda Belinfante staat stil. De heftige oorlogsjaren in Nederland, het land dat zij ontvluchtte in 1944, lijken ver weg. Ooit was ze een veelbelovend celliste en een van de eerste vrouwelijke dirigenten; nu is ze deel van een commercieel studio-orkest dat filmmuziek inspeelt. Van haar artistieke ambitie van vroeger lijkt weinig meer over. Maar dan verschijnt haar oude boezemvriend Willem Arondéus. Tot grote verbazing van Frieda, want Willem is in de oorlog geëxecuteerd door de nazi’s. Samen namen ze deel aan de aanslag op het Amsterdamse Bevolkingsregister in 1943, maar hebben daar vanwege hun geaardheid nooit de erkenning voor gekregen. Hoog tijd, zegt Willem, om de historie recht te zetten en hun verhaal te vertellen. De wereld moet zien “dat homoseksuelen niet per definitie zwakkelingen zijn”. Frieda stribbelt tegen: voor haar is het verleden een gesloten boek. Maar Willem wil dat de waarheid naar buiten komt, anders heeft zijn korte leven geen zin gehad. Willem neemt Frieda mee op een confronterende reis naar het verleden, waarbij hun vriendschap in een onverwacht nieuw licht komt te staan.
te voegen.
PERSBERICHT
27 maart 2025
Freek Bartels en Kim van Zeben bij OpusOne in de opvolger van De Mol en de Paradijsvogel:
WILLEM & FRIEDA: ROZE VERZET
Een nieuwe Nederlandse musical over vrijheid, vriendschap en verzet.
Vandaag kondigt productiehuis OpusOne de opvolger van haar succesproductie ‘De Mol en de Paradijsvogel’ aan. In het kader van 80 jaar herdenking WOII en de viering van Pride Amsterdam, is WILLEM & FRIEDA: ROZE VERZET vanaf 18 juli tot en met 10 augustus a.s. 15 keer exclusief in de Mary Dresselhuyszaal van DeLaMar te zien. OpusOne kondigt hierbij de hoofdrolspelers van deze nieuwe oorspronkelijke musical aan; Kim van Zeben speelt de rol van Frieda Belinfante en Freek Bartels kruipt in de huid van Willem Arondéus.
Weinig mensen kennen ze: de queer verzetshelden Willem Arondéus en Frieda Belinfante. Toch waren ze verantwoordelijk voor de beroemde aanslag op het bevolkingsregister van 27 maart 1943. Als deel van de kunstenaarsgroep rond Gerrit van der Veen bedachten Willem en Frieda een ingenieus plan om de Duitse bezetter een gevoelige klap te leveren. Toch hebben de twee na de oorlog nooit de erkenning gekregen die ze verdienden, iets wat met Gerrit van der Veen wel is gebeurd. In het keurige Nederland van na de oorlog was geen plek voor homo’s in het verzet.
Deze nieuwe musical vertelt eindelijk het verhaal van twee buitengewone mensen: hij een schilder/schrijver op zoek naar zichzelf, zij de allereerste vrouwelijke dirigent. Beiden vonden in oorlogstijd een verrassende levensbestemming.
​
Met WILLEM & FRIEDA: ROZE VERZET brengt OpusOne de langverwachte opvolger van de succesmusical ‘De Mol en de Paradijsvogel’, die door pers en publiek bejubeld en omarmd werd. Wederom wordt een vergeten stuk queer historie op het podium gezet. Maar WILLEM & FRIEDA is een voorstelling voor iedereen: een meeslepend, humoristisch en ontroerend verhaal over vrijheid, vriendschap en verzet. Daniël Cohen schrijft wederom script en liedteksten en voert de regie. Muziek is van de veelbelovende jonge componist Job Greuter. Roy Jonathans verzorgt de choreografie en Timo Arling de vormgeving. De voorstelling wordt live begeleid door vier musici en naast Freek Bartels en Kim van Zeben zullen binnenkort de overige castleden en het ensemble bekend gemaakt worden.
De voorstelling is een co-productie met DeLaMar en wordt verder mogelijk gemaakt door: